Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Kiukku herkästi työntää muita kauemmaksi, vaikka todellisuudessa vihaisena tarvitsisimme erityisen paljon muiden apua ja ymmärrystä

Kirjoittanut: Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston - 13.9.2021

Kiukku on haastava tunne, sillä siihen liittyy usein muita satuttavaa tai sääntöjä rikkovaa käytöstä.

Vihalla on kuitenkin tärkeä tehtävä: se auttaa puolustautumaan ja suojelemaan itselle tärkeitä asioita sekä motivoi muutoksessa. Vihan tunne yllyttää tyydyttämään sen taustalla olevan tarpeen nopeasti: repimään lelun toisen kädestä, huutamaan kurkku suorana oman mielipiteensä tai kieltäytymään tyystin yhteistyöstä.

Tunnetaitojen avulla osaamme säädellä tunnetta lievemmäksi, ymmärrämme sen taustalla olevat tarpeet ja voimme estää yllykkeen hypätä aggressiivisiin pikaratkaisuihin, jotka eivät todellisuudessa ratkaise tilannetta vaan johtavat pikemminkin uusiin ongelmiin.

Aikuisen voi olla vaikea ottaa kiukun tunnetta vastaan ja suhtautua lapseen myötätuntoisesti silloin, kun lapsi kihisee raivosta, haastaa riitaa muiden kanssa tai käyttäytyy väkivaltaisesti. Kiukku herkästi työntää muita kauemmaksi, vaikka todellisuudessa vihaisena tarvitsisimme erityisen paljon muiden apua ja ymmärrystä.

Tunnekokemus riitatilanteessa on usein kuin jäävuori, josta näemme päällepäin vain vihan. Viha luo kokemuksen siitä, että hallitsemme tilannetta, ja se piilottaa pinnan alle sellaiset hauraat tunteet, joita emme mielellämme näytä, kuten surun, häpeän, yksinäisyyden ja avuttomuuden.

Esimerkki:

Lapsi vähättelee ilkeään sävyyn pikkusiskonsa piirustustaitoja sen jälkeen, kun on kuullut isän kehuvan siskon taideteosta. Isän siskolle osoittamat kehut herättävät lapsessa tarpeen kokea itsensä isän silmissä arvokkaaksi ja tärkeäksi. Hän tuntee huolta, epävarmuutta ja riittämättömyyttä, mutta oman haavoittuvuuden paljastaminen on pelottavaa, kun taas toisen lyttääminen luo hetkellisesti tunteen siitä, että on itse parempi. Tämä ei kuitenkaan auta tyydyttämään toiminnan takana olevaa tarvetta. Todennäköisesti lapsi saa moitteet pikkusisaruksen ikävästä kohtelusta sen sijaan, että saisi isältä lohdutusta ja läheisyyttä, jota todellisuudessa kaipaisi.

Vaikka kiukku on usein kaikista näkyvin tunne ja vaikka huomiomme herkästi kiinnittyy ei-toivottuun käyttäytymiseen, on tärkeää yrittää nähdä lapsen tunnekokemus kokonaisuutena. Mitä tunteita vihan alle piiloutuu? Mitä kiukkuinen lapsi muilta tarvitsee? Fanni ja kiukkuiset kaksoset -kirjassa on taulukko, johon on kuvattu erilaisia tarpeita, niihin liittyviä tunteita ja tekoja sekä aikuisen keinoja kohdata lapsen
tunteet ja tarpeet.

Tämä ote on kirjasta Fanni ja kiukkuiset kaksoset — Rakentavan riitelyn harjoitteleminen.

Kirjan tarinan ja siihen liittyvien tehtävien avulla harjoitellaan rakentavaan riitelyyn tarvittavia taitoja: omien tunteiden ja tarpeiden sanoittamista, tunnesäätelyä ja anteeksi pyytämistä.
TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

kiukku, riitely, aggressio

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.