Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Tue lapsen tunne- ja kaveritaitoja

Kirjoittanut: Heidi Livingston & Julia Pöyhönen - 13.8.2021

Tunnetaitojen vahvistaminen on tärkeä työkalu kiusaamisen ehkäisemisessä.

Kun lapsi osaa tunnistaa, sanoittaa ja säädellä omia tunteitaan ja ymmärtää myös muiden tunnemaailmaa, hän kykenee ratkaisemaan arjen ristiriitatilanteita rakentavasti. Hänelle kehittyy myös keinoja käsitellä ihmissuhteissa herääviä haastavia tunteita, kuten häpeää, huonommuutta, ulkopuolisuutta ja kateutta. Lapsi oppii hyväksymään nämä tunteet ja ymmärtää niiden merkityksen sen sijaan, että kokisi ne uhkana, jota vastaan taistellakseen on lytättävä muita tai korostettava omaa erinomaisuutta.

Tunnetaitojen lisäksi myös kaveritaidot kehittyvät vähitellen vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Jo vauvaikäinen harjoittelee sosiaalisia taitoja tarkkailemalla miten ympärilä olevat ihmiset kohtelevat häntä itseään ja toisiaan.

Taapero- ja leikki-ikäiselle voi jo konkreettisemmin opettaa rakentavia kaveritaitoja: "Sano kiitos", "Kysy, leikitäänkö hippaa", "Odota omaa vuoroasi", "Voitte katsoa sitä yhdessä". Lapsen käytöksessä vahvistuvat ne toimintamallit, joihin aikuinen suuntaa huomionsa. Sen vuoksi kannattaa kehua ja sanoittaa erityisesti sellaista käytöstä, jota haluaa nähdä lisää: "Vau, olettepa taitavia vuorottelemaan", "Kiitos, kun olet niin joustava", "Hienosti neuvoteltu". Kun lapsi kasvaa, sosiaalisten suhteiden luominen ja ylläpitäminen siirtyvät enenevässä määrin hänen omalle vastuulleen, mutta leikkiseuran järjestäminen, lapsen kaveripiirin tunteminen ja suhteiden ylläpitäminen kavereiden vanhempiin ovat edelleen tärkeitä keinoja tukea lapsen ystävyyssuhteita.

TÄMÄ OTE ON YMPYRÄISET: HEKO KROKO KIUSAA -KIRJASTA. VOIT TILATA KIRJAN TÄSTÄ JA SAADA LISÄÄ VINKKEJÄ LAPSEN KAVERI- JA TUNNETAITOIHIN. KIRJOITTAJAT Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston

Ympyräisten Heko Kroko kiusaa -kirja on ilmestynyt — On aika sanoa STOP kiusaamiselle!


Hyvillä tunnetaidoilla on valtava merkitys lapsen kehitykselle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, niinpä tunnetaitojen vahvistamiseen kannattaa panostaa niin kotona, koulussa kuin varhaiskasvatuksessakin!

”Kiusaamisesta on tärkeää jutella, vaikka se ei sillä hetkellä suoraan koskettaisikaan lapsen elämää. Mitä enemmän lapsi tietää kiusaamisesta, sitä helpompi hänen on suojautua kiusaamisen eri rooleilta ja omalla toiminnallaan vahvistaa turvallista ilmapiiriä koko ryhmässä.”

- Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston: Heko Kroko kiusaa

Artikkelin avainsanat:

tunnetaidot, ympyräiset, kaveritaidot, kirjasarja

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.