Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

"Turvallinen tunnehetki, jonka aikana lapsi saa tutustua tunteisiin ja itseensä, on parasta mahdollista yhdessäoloa"

Kirjoittanut: Jutta Vainio - 9.8.2021

Lapselle on helpompaa opettaa tunnetaitoja kuin luulisi. Tee näin:

1. Nappaa lapsi kainaloon tai syliin vähintään kerran päivässä
2. Lue tunnetaitokirja!
3. VALMIS!


Tunnetaitojen opetteluun on ilmestynyt kokonaisia kirjasarjoja ja yksi näistä on Ympyräiset-sarja. Ympyräiset-kirjat opettavat tunnetaitoja eri teemoista.

TILAA KIRJOJA TÄÄLLÄ.

Mikä Ympyräiset?

Ympyräiset asuvat Poutapilvessä, jossa jokainen päivä on uusi seikkailu. Ympyräiset ovat sympaattisia eläinhahmoja: muodoiltaan ne kaikki ovat pyöreitä kuin kumpupilvet, mutta luonteeltaan ne ovat erilaisia. Joku hermostuu helposti, toinen haluaa hyvää kaikille ja kolmas on taitava sovittelemaan riitoja. Poutapilvessä tutustutaan tunteisiin — siellä kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja.

Positiivista psykologiaa hyödyntävä kirjasarja opettaa tunteista hauskalla tavalla. Varsinaisen tarinan rinnalla kulkeviin tunnepilviin on koottu kunkin kirjan teemaan liittyviä kysymyksiä. Ne ovat keskustelunavauksia, joiden avulla vanhemman ja lapsen on helppoa pohtia tarkemmin tarinan esiin nostamia tunteita ja miettiä niitä arjen tilanteiden ja lapsen omien kokemusten kautta. Yhteiset luku- ja keskusteluhetket luovat lämpöä ja läheisyyttä, jotka tekevät hyvää niin lapselle kuin aikuisellekin.

Jaamme tässä jokaisesta Ympyräiset-kirjasta koskettavan lainauksen ja kerromme hieman kirjan teemasta.1. Ketään ei kiusata saa, meil´on yhdessä hauskempaa. Ketään ei kiusata saa, kaikki samaan joukkoon mukaan vaan.

Heko Kroko kiusaa

Kiusaamista voidaan ennaltaehkäistä kehittämällä lapsen tunnetaitoja. Tätä Ympyräiset-tarinaa lukiessa lapsi ja vanhempi voivat tutkia kiusaamisilmiötä eri näkökulmista. Tarinaa täydentävä kasvattajan tietopaketti tarjoaa konkreettisia keinoja, joita lapsi voi hyödyntää, jos joutuu kiusatuksi, näkee kiusaamista tai on itse kiusannut jotakuta.


2. Tunnetaidot antavat työkaluja käsitellä vaikeita tunteita ja tilanteita, ja ne auttavat palautumaan elämän vastoinkäymisistä ja muutoksista.

Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Tunnetaitojen käsikirja

Psykologien kirjoittama opas tarjoaa tietoa tunteista ja tunnekasvatuksesta sekä esittelee helppoja ja hauskoja tehtäviä, joiden avulla tunnetaitoihin voi tutustua yhdessä lapsen kanssa. Saat heti konkreettisia välineitä tunteiden ilmaisun ja säätelyn avuksi.


3. Moni lapsi ei tule ajatelleeksi omia vahvuuksiaan erityisesti, jos kukaan aikuinen ei ole sanoittanut niitä ääneen.

Suuri kirja vahvuuksista

Tämän kirjan avulla tuet lapsen itsetuntoa osoittamalla hänelle vahvuuksiaan. Kymmenen hauskaa vahvuustarinaa sopivat paitsi aikuisen ja lapsen yhteisiin satuhetkiin, myös lukemaan oppineiden lukemistoksi.


4. Lapsen kannustaminen ja yrittämisen huomioiminen lopputuloksesta riippumatta kasvattavat lapsen sinnikkyyttä ja tervettä itsetuntoa.

Sisu Kettu ei anna periksi

Tarinakirja, jossa Sisu Kettu löytää aarrekartan, ja koko Ympyräisten joukko haluaa lähteä mukaan aarteenmetsästykseen! Vastoinkäymisiäkin kertyy matkan varrella, mutta yhdessä ystävykset keksivät keinot päästä eteenpäin. Kirjassa opitaan toisten auttamisen taitoa, omien asioiden jakamista ja sinnikkyyttä.


5. Turvallinen tunnehetki, jonka aikana lapsi saa tutustua tunteisiin ja itseensä, on parasta mahdollista yhdessäoloa.

Pieni kirja tunteista

Tämän kirjan avulla perheen pienimmätkin oppivat nimeämään tunteita kuvien ja lorujen avulla. Tunnesanojen osaaminen mahdollistaa sen, että lapsi voi oppia säätelemään omia tunteitaan. Kirjassa annetaan aikuisille vinkkejä tunteiden sanottamisesta arjessa.


6. Tuliko munaus, möhläys tai töppäys? Puhdas vahinko, virhe tai hairahdus? Kun on päällä harmitus ja poskilla punoitus, auttaa ystävyyden osoitus ja uusi yritys.

Siro Saparon iso moka

Tässä mokaamisen taitoa opettavassa kirjassa moka kääntyykin onnenpotkuksi. Kirjassa opetellaan harmituksesta toipumista, ongelmanratkaisutaitoja ja yhdessä tekemistä.


7. Jännittämistä ei tarvitse hävetä tai piilotella. Kun jännittäviä tilanteita voi harjoitella turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä, lapsi saa itsevarmuutta, pystyvyyden tunnetta ja onnistumisen kokemuksia.

Pelokas Pingviini ylittää itsensä


Pelokas Pingviini on saanut mahtavan idean. Se lähtee esittelemään keksintöään Poutapilven toiselle laidalle, mutta matkan varrelle osuu pelottava pimeä tunneli. Perillä Pingviiniä odottaa vielä suurempi haaste, kun keksinnöstä täytyy kertoa isolle joukolle Flamingoja. Tässä satukirjassa opetellaan pelottavien asioiden kohtaamista, tutustutaan ujouden tunteeseen ja opitaan voittamaan omia esteitä.


8. Kaikki leikkiin mukaan, yksin ei jää kukaan. Yhdessä on kivempaa, kun toisia kannustaa. Ketään ei kiusata, kun kaikki on kavereita.

Puspus Pusukala tahtoo leikkiin

Puspus Pusukalan tekisi mieli osallistua leikkiin, mutta eihän kala pärjää kuivalla maalla. Heko Kroko vähättelee tilannetta ja kiusaa Puspusia huomaamattaan. Puspus vetäytyy merenpohjaan suremaan. Miten Puspus saataisiin mukaan leikkiin? Löytävätkö Ympyräiset yhteisen leikin Puspusille sopivassa ympäristössä? Kirjassa opetellaan toisten tunteiden ymmärtämistä, ystävällisyyttä ja leikkiin mukaan ottamista.


9. Lapsen on tärkeää oppia ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla paras ja että asioita voi jakaa.

Koala Karhu haluaa olla paras

Ympyräiset miettivät, miten ne voisivat koristaa Poutapilveä kauniimmaksi. Pilvipatsailla tietysti! Syntyy toinen toistaan hienompia luomuksia, ja erityisesti Räyhä Ravun patsas saa valtavasti kehuja osakseen. Se on kova paikka Koala Karhulle, joka on pitänyt itseään Ympyräisten parhaana taiteilijana. Kateus jäytää Koalaa ja saa sen toimimaan kurjasti. Miten Koala selviää kateuden tunteesta?


10. Kyky pyytää anteeksi on keskeinen taito kaikissa ihmissuhteissa, ja impulssien kontrolloiminen ikäkauteen sopivalla tavalla tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Räyhä Ravun kiukkupuuska

Räyhä Rapu on pahalla tuulella heti herätessään. Aamupala ei maistu, eivätkä leikit suju. Kaiken lisäksi Räyhä Ravun äksyily pahoittaa monen kaverin mielen. Onneksi Fiksu Fantti tietää, miten huonosta päivästä tehdään parempi. Tämän tarinan avulla opitaan myötäelämistä, toisten tunteiden huomioimista ja anteeksipyytämistä ja -saamista.


11. Jokaisella meistä on taitoja ja yhdessä me keksimme keinoja. Kivoimmalta tuntuu aina kannustus, joten anna kaverille tunnustus.

Kiva Kirahvin kannustus

Tässä sadussa opetellaan positiivisten sanojen voimaa, pelkojen voittamista ja omien vahvuuksien löytämistä.


12. Arjessa rauhoittumisen keinot ja rutiinit auttavat koko perhettä.

Pomppu Bansku ylikierroksilla

Ympyräisillä on ollut hurjan hauska päivä Pomppu Banskun synttäreillä huvipuistossa. Kun on aika lopettaa juhlat, Pomppi Banskun on vaikea rauhoittua. Hän haluaisi juhlien jatkuvan läpi yön! Miten ihmeessä Ympyräiset saisivat Banskun kierrokset laskemaan? Olisiko iltarutiineista apua? Tämän kirjan avulla opetellaan itsehillintää, konfliktin sanallista ratkaisua ja pettymyksistä toipumista.

TILAA KIRJOJA TÄÄLLÄ.

Artikkelin avainsanat:

kirjasarja, tunnetaidot, esittely

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.