Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Myönteinen sisäinen puhe on hyödyllinen mielenterveystaito

Kirjoittanut: Julia Pöyhönen & Heidi Livingston - 17.6.2022

Sisäinen puhe tarkoittaa mielen sisäistä puhetta eli sitä tapaa, jolla puhumme ajatuksissamme itsellemme. Aivan kuten ajatukset vaikuttavat tunteisiin, myös tunteet vaikuttavat ajatuksiin ohjaten voimakkaasti sisäisen puheen sävyä ja sisältöä: iloinen ihminen sanoo itselleen mukavia ja myönteisiä asioita, kun taas surullinen ihminen puhuu itselleen alakuloisesti ja näköalattomasti.

Voimakkaat tunteet vääristävät herkästi ajatuksiamme, ja tulemme tehneeksi virhetulkintoja. Vihaisena koemme kaikkien olevan meitä vastaan, ja pelokkaana kaikki tuntuu uhkaavalta ja turvattomalta. Ihmisellä on taipumus uskoa omia ajatuksiaan, vaikka ne eivät pohjaisi todellisuuteen.

Sisäinen puhe ohjaa sitä, miten tulkitsemme maailmaa ja kuinka voimakkaita tunteita koemme. Jos lapsella on taipumus esimerkiksi ajatella aina pahinta tai puhua itselleen kielteiseen sävyyn, vaikuttaa se lapsen itsetuntoon ja psyykkiseen hyvinvointiin. Myönteinen sisäinen puhe on hyödyllinen mielenterveystaito, jota voi harjoitella.

On tärkeää oppia huomaamaan, millä tavalla puhuu itselleen. Yhtä tärkeää on ymmärtää, että puheen sävyllä on suora vaikutus siihen, miltä itsestä tuntuu. Omia tunteita voi oppia säätelemään pysäyttämällä tietoisesti kielteisen sisäisen puheen ja korvaamalla sen myönteisellä, kannustavalla ja rauhoittavalla puheella.

HARJOITUS FANNI JA LIIAN JÄNNITTÄVÄ YÖ -KIRJASTA

On tärkeää puhua itselleen myönteiseen sävyyn, sillä vain myönteinen puhe kannustaa tekemään hyviä valintoja, yrittämään uudestaan ja ylittämään itsemme. Kaikki kuitenkin ajattelevat joskus ikäviä ajatuksia.

Lue, mitä Lenni, Lilli, Fanni ja Ralf ajattelevat. Auta sitten ystävyksiä muuttamaan ajatukset myönteisiksi.

Esimerkki: ”En tule koskaan onnistumaan!” -> ”Harjoittelen, kunnes onnistun.”



LÄHDE: Julia Pöyhönen — Heidi Livingston
Fanni ja liian jännittävä yö
Pelkojen voittamisen harjoitteleminen

Omien tunteiden voimakkuuteen voi vaikuttaa sillä, miten toimii ja mitä ajattelee. Omat ajatukset rauhoittavat tai lietsovat tunteita voimakkaammiksi. Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät opettavat lapselle, miten ajatuksia voi hyödyntää rakentavana tunnesäätelykeinona. Lisäksi kirjassa esitellään konkreettisia keinoja, joita lapsi ja aikuinen voivat käyttää pelkojen voittamisen harjoittelussa.

Artikkelin avainsanat:

sisäinen puhe, myönteisyys, fanni

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.