Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Myös aikuinen voi opetella tunnetaitoja: 5 syytä aloittaa nyt

Kirjoittanut: Tiia Trogen - 22.9.2022

Tarvitsemme tunnetaitoja joka päivä. Hyvät tunnetaidot auttavat meitä voimaan paremmin, ja ne vahvistavat ihmissuhteitamme ja työhyvinvointiamme. Siksi tunnetaitoja kannattaa harjoitella. Tässä viisi syytä opetella myös aikuisena tunnetaitoja Tiia Trogenin uutuuskirjasta Lempeän kasvattajan opas.

1. Tunnetaidot vastaavat perimmäisiin tarpeisiimme

Ihmisellä on kaksi synnynnäistä tarvetta: turva ja aitous. Kun osaamme tunnistaa tunteitamme ja käsitellä niitä, voimme nauttia meitä voimauttavista tunteista ja käsitellä kuormittavia tunteita. Kun tästä tulee tapa, teemme sitä samalla tavalla kuin muitakin toimintoja. Annamme aikaa tunteille ja tunteiden käsittelylle. Saatamme huomata, että itkemme ilman siihen liittyviä häpeän tunteita ja olemme avoimempia muille omista tunteistamme. Osaamme tarkemmin kertoa, miltä meistä tuntuu ja mistä se johtuu. Tämä vastaa aitouden tarpeeseen. Saamme olla sellaisia kuin olemme, kaikkine tunteinemme. Turvan tunteemme ei järky, vaikka tunne olisi voimakas, vaan uskomme itseemme ja kykyymme kannatella tunnetta.

2. Tunnetaidot parantavat vuorovaikutusta

Kun olemme tietoisia tunteistamme, meidän on helpompi havaita ja ymmärtää toisten tunteita. Osaamme viestiä tunteistamme rakentavasti ja ottaa niistä vastuun emmekä esimerkiksi pura suoraan toiselle käsittelemätöntä tunnekuormaamme. Osaamme paremmin asettaa rajoja ja suojautua toisen tunnekuormalta. Emme ota kantaaksemme toisen aikuisen tunteita ja pystymme paremmin toimimaan lapsen kanssasäätelijänä, kun emme tempaudu hänen tunnereaktionsa vietäväksi.

3. Tunnetaidot auttavat meitä tunnistamaan emotionaalisen kuormituksen

Tunnetaidot auttavat meitä havainnoimaan tunteitamme ja huomaamaan meitä kuormittavat tunteet. Emme ihmettele päänsärkyämme, vaan ymmärrämme sen johtuvan jännityksestä, joka on saanut olkapäät nousemaan korviin. Osaamme myös vastata näihin tunteisiin esimerkiksi purkamalla jännityksen tunteita hengityksen avulla.

4. Tunnetaidot lisäävät itsetuntemusta

Havainnoimme päivän aikana tunteitamme, ajatuksiamme ja toimintaamme. Se auttaa meitä ymmärtämään itseämme paremmin. Olemme usein myös varmempia päätöksistämme ja elämämme valinnoista. Pystymme ymmärtämään paremmin elämämme syy-seuraussuhteita. Voimme esimerkiksi huomata yhteyksiä lapsuutemme ja nykyhetken toimintatapojemme välillä. Tämä auttaa meitä myös muuttamaan toimintaamme. Kun ymmärrämme, miksi jokin tapa on kehittynyt, voimme oppia pois niistä toimintamalleista, jotka eivät ole meille hyväksi.

5. Tunnetaidot auttavat ongelmanratkaisussa

Kun pystymme vähentämään reaktioherkkyyttämme, kehomme ja mielemme pysyy rauhallisena. Tällöin pysymme käyttämään etuotsalohkoamme ajatteluun emmekä jää reagoivien liskoaivojen armoille. Tähän tunnetaidot ovat suureksi avuksi. Kun kohtaamme ongelmallisia tilanteita, voimme katsoa tilannetta useasta näkökulmasta ja keksiä tilanteeseen ratkaisun. Voisi sanoa, että siirrymme tunnebussin matkustajan paikalta kuskin paikalle. Emme anna tunteiden häiritä ajatteluamme, vaan osaamme säädellä niitä niin, että ajattelu onnistuu.

LÄHDE: Tiia Trogen
Lempeän kasvattajan opas
Aikuisen itsesäätely ja itsemyötätunto


Tämän kirjan tavoite on olla kasvattajan ja vanhemman, ja siten myös lapsen, itsesäätelyn apu. Kun aikuinen pystyy säätelemään omia tunteitaan ja käyttäytymistään, myös lasten itsesäätely kasvaa. Käytännönläheinen kirja sisältää tietoa, tukea ja harjoituksia, joiden myötä on mahdollista tulla lempeäksi kasvattajaksi.

Tämä on kirja meille, jotka haluamme niin itsemme kuin lasten takia olla tunnetaitoisia. Toivon, että tämä kirja toimii sinulle ponnahduslautana tunnetaitojen maailmaan. Voi olla, että olet jo tunnetaidoissasi pitkällä tai sitten vasta keräät rohkeutta lähteäksesi omalle matkallesi.

Vaikka tunnetaitojen harjoittelu aikuisiällä tuo eteen myös vaikeutensa, se on erittäin palkitsevaa. Enkä ole koskaan kuullut kenenkään katuvan sitä, että on vahvistanut omia tunnetaitojaan. Useampi on todennut, että olisi pitänyt ryhtyä siihen jo aiemmin. Sinun tilaisuutesi on nyt.


TM Tiia Trogen on työskennellyt yli 20 vuotta eri-ikäisten lasten parissa. Hänet tunnetaan erityisesti positiivisen kasvatuksen menetelmästään, jonka hän on kehittänyt positiivisen psykologian tutkimustulosten pohjalta.

Artikkelin avainsanat:

tunnetaitoja aikuiselle, lempeä kasvatus

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.