Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Näe lapsen kiukun taakse ja puhu lapsen kanssa kiukusta

Kirjoittanut: Riikka Riihonen & Kaisla Suokas - 20.10.2022

Tahtoikäinen lapsi on vielä vahvasti kiukun vietävissä. Hän tarvitseekin tuekseen aikuisen, joka ymmärtää, mitä tekijöitä lapsen tunteen taustalla on. Aikuinen saattaa huomata, että lapsen raivostumista edelsi jokin pettymys tai että lapsi oli kuormittunut, kuten väsynyt tai nälkäinen. Näiden tekijöiden ottaminen huomioon auttaa lasta ja vähentää kiukuttelua. Jos lapsi saa usein kiukkukohtauksen kaupassa, häntä ei kannata viedä sinne suoraan päiväkotipäivän jälkeen väsyneenä ainakaan ilman lepotaukoa. Tai jos lapsen nälkäisyys johtaa kotona sisarusriitoihin, ruokailuajoista kannattaa pitää tarkasti kiinni.

Toisinaan kiukun taustalla on lapsen tarve läheisyyteen tai vaikkapa päivän aikana tapahtuneet kurjat asiat. Kun ne havaitaan ja pyritään ottamaan huomioon, lapsi oppii ymmärtämään itseään ja saa myös tärkeän kokemuksen, että hänen tarpeitaan kuullaan. Perhe-elämäkin voi helpottua.

Kielteisiä tunteita tulee kaikille, eikä niitä voi tai tarvitse estää. Jos lapsi on pois tolaltaan, järkeistäminen ei yleensä auta lapsen rauhoittamisessa. Perustelut ja järkipuhe tuntuvat lapsesta helposti ylikävelyltä. Paljon toimivampaa on validoida eli vahvistaa lapsen tunteet eläytyen hänen kokemukseensa. Aikuisen kannattaa osoittaa sanoillaan lapsen myötätuntoista ymmärtämistä. ”Sinä haluaisit nyt herkkuja. Taidat olla tosi pettynyt.” Useimmat lapset haluavat vanhemman syliin tai lähelle hermostuessaan. Rauhallinen aikuinen, johon lapsi voi tukeutua, on kuin majakka tunnemyrskyssä.

Mitä muuta voit sanoa lapselle kiukusta? Tässä yksi ehdotus Aada ja kiukkuleijona -kirjasta:

”Jokainen suuttuu välillä . Kiukku on tosi tärkeä tunne, koska se kertoo, että asiat eivät ole menneet niin kuin sinä olisit halunnut.”

”Kiukku on kuin pikkuruinen leijona taskussasi. Useimmiten leijona on rauhallinen eikä häiritse sinua.”

”Se tulee esille, kun sinun pitää puolustaa itseäsi. Sellaisessa kiukkuleijona on tosi hyödyllinen.”

”Vaikka kiukuttelu ei haittaa, kiukuspäissään voi tehdä jotain typerää. Siksi kiukkuleijonaa kannattaa opetella pitämään talutusnuorassa.”

Jatkokysymys lapselle: Mistä sinä tiedät, että kiukkuleijona on karkaamassa?

Lähde: Riikka Riihonen & Kaisla Suokas
Aada ja kiukkuleijona

"Aada ja kiukkuleijona on tärkeä työkalu jokaiselle opettajalle, kasvattajalle ja vanhemmalle, joka toimii helposti kiukustuvien lasten kanssa ja haluaa tukea heitä itsesäätelytaitojen kehittämisessä."
Erityisluokanopettaja Vilma-Riikka Tiittanen





TULE 150 MUUN KANSSA KUULEMAAN KEINOJA AGGRESSIOKASVATUKSEEN:

Artikkelin avainsanat:

kiukuttelu, tahtoikä, aggressiokasvatus

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.