Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Itsetuntemuksen kehittäminen on merkki välittämisestä - sekä itsestään että muista

Kirjoittanut: Maaretta Tukiainen - 4.6.2024

Kaksikymmentä vuotta sitten Suomessa julkaistiin harvinainen levy. Siinä kaksi lasta räppäsi arkisia havaintoja konemusiikin säestyksellä. Levy myi platinaa, ja lapset palkittiin Emma-gaalassa vuoden yllättäjinä. Yksi levyn kappaleista oli pitkään oma lempikappaleeni. Sen sanat kuuluvat näin:

Tärkeää on pienet, pienen pienet askeleet.
Jos et astu askeltakaan, mitä sinä teet?
Tärkeää on pienet, pienen pienet askeleet.
Ennenkin on isot pienempiä seuranneet.


Tuo levy oli Ellan ja Aleksin Lenni Lokinpoikanen. Levyn olivat luoneet kaksi ammattimuusikkoa: Teleks-yhtyeen Markus Koskinen ja Egotripin Sampo Haapaniemi. Levyllä esiintyneiden lasten oikeaa henkilöllisyyttä ei tiedetä. Miksi levystä tästä huolimatta tuli niin suosittu?

Syitä oli varmasti useita, mutta niistä tärkein lienee se, että levy onnistui kiteyttämään jotain olennaista elämästä. Arki on täynnä pieniä askelia, ja pienet askeleet ovat tärkeitä. Mitä pienet edellä, sitä suuret perässä.

Pienin askelin tavoitteeseen

Tuon levyn julkaisusta lähtien olen luottanut pienten askelten voimaan. Pieni askel on lyhyt ja tuntuu helpolta. Niin helpolta, että niitä voi ottaa monta peräkkäin. Mitä seuraa, kun ottaa monta pientä askelta peräkkäin? Oman kokemukseni mukaan silloin isotkin asiat tulevat mahdollisiksi, joskus jopa suoranaiset ihmeet. Niinpä henkilökohtainen mottoni on jo pitkään kuulunut näin: pienet ihmeet saavat aikaan suuria muutoksia.

Hyvän mielen vuosi -kirja perustuu tuohon ajatukseen. Itsetuntemuksen kehittäminen on merkki välittämisestä — sekä itsestään että muista. Ihminen, joka tuntee itsensä ja elää sen mukaan, säteilee ympärilleen hyvää. Yhden ihmisen hyvinvointi hyödyttää siten aina useampaa, ja pienistä askelista syntyy jotain suurempaa. Välttämätöntä se ei kuitenkaan ole.

Pienillä askelilla on myös arvo sinänsä.

Yllättävän moni kuitenkin kipuilee arkensa kanssa. Osa puhuu jopa kaaoksesta. Sanoo, että arki on sotkua, josta on hankala saada otetta, että viikosta toiseen aikataulut, sähköpostit ja erinäiset tekemättömät asiat jauhavat jalkoihinsa. Mikä avuksi, moni kysyy. Miten voisin saada mieleni järjestykseen?

Pohdintatehtäviä oman elämän tarkasteluun

Helpottaakseni tietäsi kohti itsellesi tärkeiden asioiden toteutumista olen laatinut kirjaan helppoja ja hauskoja tehtäviä. Voit ajatella niitä askelina, joiden avulla tutkit ja luot tietä kohti tavoitettasi. Tehtäviin ei ole niin sanottuja oikeita vastauksia, koska jokainen on itse oman elämänsä paras asiantuntija. Sinä tiedät, mikä on sinulle merkityksellistä ja tärkeää. Niinpä tehtävien perimmäinen tarkoitus onkin toimia lähinnä näkökulmien tarjoajana ja uinuvien puoliesi herättelynä. Kun itsestään saa lisää puolia käyttöönsä, itselle merkityksellisen
elämän rakentaminen helpottuu.

Toivottu muutos voi joskus olla pienestä kiinni. Kun oivaltaa pienten asioiden suuruuden, saa käyttöönsä käänteentekeviä voimia. Toivon sydämestäni, että tämä kirja tarjoaa sinulle sopivankokoisia askelia elämäsi tärkeiden asioiden tarkasteluun ja itsellesi merkityksellisen elämän luomiseen.

Mitä parhainta myötätuulta hyvän mielen vuoteesi!
Maaretta
Instagram @maaretta.tukiainen
Maaretan sivut
#hyvänmielenvuosi

Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun. 52 hyvän mielen taitoa!

Artikkelin avainsanat:

itsetuntemus, vanhemman tunnetaidot

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.