Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Miten auttaa lasta sopeutumaan muutoksiin?

Kirjoittanut: Julia Pöyhönen & Heidi Livingston - 23.2.2023

Lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta ei ole tavoiteltavaa, että hän ei kohtaisi lainkaan vastoinkäymisiä. Paljon olennaisempaa on, että hän saa tukea niiden käsittelyyn.

Monestihan muutoksilla tavoitellaan jotakin myönteistä: sisaruksen syntymä on mahdollisuus uuteen, elinikäiseen ystävyyteen, ja vanhemman työn perässä muuttaminen tarjoaa ehkä tilaisuuden korkeampaan elintasoon tai ystäväpiirin laajentamiseen.

Muutoksiin sopeutuminen voi olla tärkeä oppimiskokemus ja lähentää esimerkiksi lapsen ja vanhemman suhdetta. Tässä keinoja tukea lasta muutokseen valmistautumisessa ja siihen sopeutumisessa.

1. Ennakoi muutoksia
Ennakoiminen auttaa lasta varautumaan muutokseen ja helpottaa siihen sopeutumista. Se antaa lapselle ja aikuiselle tilaisuuden käsitellä muutokseen liittyviä ajatuksia ja tunteita yhdessä jo etukäteen, jolloin valmistautumisesta ja koko tulevasta muutoksesta tulee heidän yhteinen juttunsa — ei vain asia, joka tiputetaan lapsen eteen yllättäen. Meillä jokaisella on tarve arvostukseen, omaa elämää koskevaan päätäntävaltaan ja kokemukseen turvasta. Ennakointi auttaa vastaamaan näihin tarpeisiin.

2. Luo turvaa
Voidakseen hyvin ihmisen on tärkeää kokea olevansa turvassa. Tutut ympyrät ja ennakoitava arki ovat lapselle merkittäviä turvan tuottajia, minkä vuoksi isot muutokset ja vaihtuvat elämäntilanteet haastavat tätä kokemusta. Mitä enemmän voi tarjota tuttuutta ja turvaa muutoksenkin keskellä, sitä helpompaa lapsen on sopeutua uuteen tilanteeseen.

3. Auta käsittelemään tunteita
Lapset käsittelevät muutoksien aiheuttamia tunteita eri tavoin. Lapsi saattaa haluta puhua muutoksesta jatkuvasti tai sulkeutua täysin. Puhumattomuus ei suinkaan aina tarkoita, etteikö lapsi ajattelisi muutosta tai ettei se vaikuttaisi häneen. Lapsella ei välttämättä ole keinoja sanallistaa mielessään myllertäviä ajatuksia tai tunteita, tai hän yrittää käsitellä vaikeaa asiaa välttelemällä sitä. Kun aikuinen juttelee tapahtumista lapsentasoisesti, lapsi saa sekä sanoja kokemuksilleen että luvan puhua niistä.

Kun lapsi kokee tulevansa kuulluksi kaikenlaisine tunteineen, hän todennäköisemmin pystyy myös näkemään muutokseen liittyvät hyvät puolet.

LÄHDE:
Julia Pöyhönen — Heidi Livingston
Fanni ja pikkuinen Miu
Isoihin muutoksiin sopeutuminen


KEVÄÄN FANNI-UUTUUDET ILMESTYVÄT PIAN — TILAA ENNAKKOON:




Fanni ja pikkuinen Miu — Isoihin muutoksiin sopeutuminen
Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät luovat ymmärrystä muutosten herättämiä tunteita kohtaan ja tarjoavat keinoja tukea lasta muutoksiin sopeutumisessa. Lisäksi kirjassa esitellään tapoja tukea myönteisen sisarussuhteen rakentumista sen eri vaiheissa.





Miu ja tunteikas päivä — Aivan pienten oma tunnekirja!

Miu ja tunteikas päivä on herttainen tunnetaitokirja 0—3-vuotiaille. Kirjassa opetellaan tunteiden tunnistamista ja erilaisten tunnereaktioiden ymmärtämistä.


Artikkelin avainsanat:

muutokset, sopeutuminen, fanni

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.