Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Suurin osa ei sankaroidu Siperian opeissa

Kirjoittanut: Lotta Uusitalo & Kaisa Vuorinen - 20.5.2021

OTE HUOMAA HYVÄ! -KIRJASTA

Se kasvattaa luonnetta!


Tämä rohkaisuksi tarkoitettu huudahdus on useimmille tuttu epäonnistumisia seuraavana hyvittelynä. Kun uurastus tuntuu menneen hukkaan eikä kiitos ole seissyt varsinkaan lopussa, luonteenkasvua on tarjottu lohdutuspalkintona koetuille vääryyksille. Luonne saattaakin kasvaa epäreiluuksista, töppäilyistä ja välinpitämättömyyden kokemuksista muttei aina hyvinvointia kasvattavaan suuntaan.

Monista kokijansa perimästä ja henkilöhistoriaan liittyvistä seikoista riippuu, miten luonne muovautuu. Toistuvat takaiskut eivät kaikilla johda toivottuun sisukkuuden kasvuun vaan kyynistävät, lannistavat ja lamauttavat. Saatamme kuulla tarinoita superyksilöistä, jotka vastaiskujen sarjatulten jälkeen palaavat mielensä ja maailmansa voittajina tantereille, koska heillä on ollut jokin erityinen vahvuus matkassaan. Heitäkin on. Suurin osa ei kuitenkaan sankaroidu Siperian opeissa, ja erityisesti lapsuuden kova kohtelu häiriöittää.

Hyvä luonne kasvaa hyvällä ja hyvä luonne ennakoi hyvinvointia.

Onnellisuus on yhteydessä luovuuteen, sinnikkyyteen, luottavaisuuteen, auttavaisuuteen ja sosiaalisuuteen. Erityisesti ne ihmiset, jotka tunnistavat omat vahvuutensa ja osaavat valjastaa ne voimatyökaluikseen, saavuttavat elämässään toivottavia ja myönteisiä asioita. Aikuisten tehtävänä on sanallistaa tätä hyvää ja tehdä lapset siitä tietoiseksi. Vahvuuksista puhuminen ja niiden käyttäminen muuttaa myös aikuisen omaa asennetta ja suhdetta lapseen.

Usko siihen mitä teet ja näytä se omalla esimerkilläsi. Tuo käytöksessäsi ilmi James Baldwinin ajatus:
”Lapset eivät ole koskaan olleet hyviä kuuntelemaan aikuisia, mutta he eivät ole koskaan menneet vikaan matkiessaan heitä.”

Lapset unohtavat, mitä heille sanot. Lapset unohtavat, mitä heille opetat. Lapset eivät koskaan unohda, mitä sait heidät tuntemaan.

Lähde: Lotta Uusitalo ja Kaisa Vuorinen
Huomaa hyvä!

TUTUSTU HUOMAA HYVÄ -TUOTTEISIIN.

Artikkelin avainsanat:

luonteenvahvuudet, huomaa hyvä

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.