Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Vieraskynä Happymilkmaman Cata: Käänteentekijä omassa vanhemmuudessani oli oivallus itsemyötätunnon tärkeydestä

Kirjoittanut: Catarina Aminoff - 19.12.2022

Hei sinä,

Kuulostaako tutulta: haluaisit kasvattajana toimia tietyllä tavalla, mutta koska olet vain ihminen, tulee vanhemmuudessa eteen monia tilanteita, jossa päädyt toimimaan juuri päinvastaisella tavalla? Ehkäpä menetit malttisi, jopa huusit lapselle, tiuskit tai olit tarpeettoman tiukka? Sitten olo onkin inhottava, kun ei ole kyennyt täyttämään omia standardejaan.

Tämän päivän sana on tunnetaitokasvatus. Me haluamme kasvattaa lapsia, joilla on hyvät tunne- ja itsesäätelytaidot. Asia vain on niin, että usein tehtävä on melko mahdoton, sillä todella harva meistä aikuisista on saanut lapsuudessaan tukea näiden taitojen harjoitteluun. Miten siis voisi opettaa niitä lapsellekaan?

Haluan kertoa sinulle, että vaikka koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa harjoitella itsesäätelykykyä ja tunnetaitoja, niin tarkoitus ei ole oppia niissä täydelliseksi ja onnistua joka kerta. Nimittäin jos riman asettaa sellaiselle tasolle, asettaa helposti itsensä alttiiksi epäonnistumiselle. En usko, että harjoittelullakaan on mahdollista olla a i n a se lempeä kasvattaja, joka haluaisi olla. En minä ainakaan ole, vaikka kovasti olenkin harjoitellut.

Sen sijaan on mahdollista olla se yhä useammin ja useammin! Tulla tietoisemmaksi omien lapsuuden ja elämänkokemusten vaikutuksesta tunnetaitoihin. Ja mikä tärkeintä, oppia itsemyötätuntoa, jonka ajattelen olevan yksi tärkeimpiä vanhemman taitoja.

Eräs seuraaja tituleerasi minut joskus lempeän kasvatuksen lähettilääksi ja todella mielelläni otan tämän tittelin omakseni. Yhtä paljon haluaisin kuitenkin olla jokaiselle vanhemmalle sellainen vanhempaan itseensä kohdistuvan lempeyden sekä itsemyötätunnon lähettiläs.

Lempeän kasvattajan opas on juuri sellainen. Ihan kuin lämmin halaus itselleen! Ei ollenkaan syyllistävä teos, vaikka aihepiiri onkin herkkä.

• Tiia Trogen: Lempeän kasvattajan opas Aikuisen itsesäätely ja itsemyötätunto nyt 24.12. saakka alennuksessa Tunnetaitoja lapselle-verkkokaupassa Käytä alennuskoodi -10 % happymilkmama10
• Tunnetaitoja lapselle-verkkokaupassa on myös minun kuratoimani kokoelma muita tunnetaitokirjoja ja -kortteja niin aikuiselle kuin lapsellekin. Kokoelman kirjoista saat alennusta -10% käyttämällä koodia happymilkmama10

Cata
Varhaiskasvatuksen opettaja/ imetyskouluttaja/ Vuorovaikutuskeskeinen uniohjaaja
Happymilkmama

Instagram
Verkkosivut

Artikkelin avainsanat:

lempeä kasvatus, aikuisten tunnetaidot, itsemyötätunto

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.