Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Pelejä pelaamalla lapset oppivat kärsivällisyyttä, oman vuoron odottamista, pettymysten sietämistä sekä voittamista muut huomioiden

30.9.2021

Oppi&ilon tunnetaitoja kehittävä Hoksaa tunteet! -peli kilpaili Vuoden Lastenpeli 2021-sarjan finaalikolmikossa. Finalistit valittiin laajasta joukosta laadukkaita kotimaisia ja kansainvälisiä lautapelejä.

Hoksaa tunteet! -peli on erinomainen tapa harjoitella tunnetaitoja innostavan pelaamisen ohessa. Pelissä tutustutaan tunteisiin, opitaan tunteiden nimeämistä sekä harjoitellaan vuorovaikutustilanteiden syy-seuraussuhteiden hahmottamista pelilaudan tilanteiden kautta.

Pelin rikas kuvitus on luotu herättämään lapsen kiinnostus: miksi ötökkä mököttää keinussa, mitä tilanteessa on voinut tapahtua? Onko ötökkä surullinen vai vihainen — tai kenties molempia?

Pelilaudan tapahtumat tarjoavat oivan tilaisuuden vanhemman ja lapsen pohdinnoille erilaisista arjen tilanteista ja niiden herättämistä tunteista. Aikuinen pääsee luontevasti sanoittamaan lapsen kokemia tunteita. Tämä edistää lapsen tunnetaitojen kehittymistä.

"Meille oli kunnia olla finaalissa juuri tunnetaitoja kartuttavalla pelillä. Tunnetaidot ja niiden harjoittelu ovat tärkeä osa lapsen kasvua ja kuljettavat kohti tasapainoista, hyvää elämää. Hoksaa tunteet! -peliä vaikka läheistensä kanssa pelatessa taidot kehittyvät monipuolisesti", iloitsee Oppi&ilon tuottaja Johanna Laurila.

Tunnetaitojen vaikutukset näkyvät kokonaisvaltaisesti ihmisen elämässä. Kyky käsitellä tunteita heijastuu vuorovaikutukseen ja esimerkiksi kykyyn toimia ihmissuhteissa. Tunnetaidot suojaavat meitä myös stressiltä ja auttavat käsittelemään vastoinkäymisiä. Näin tunnetaidot voidaan nähdä yhtä tärkeänä taitona kuin lukutaito.

Lautapelien pelaaminen kartuttaa lapsen taitoja monipuolisesti. Pelatessa lapsi pääsee kokemaan erilaisia tunteita turvallisesti — niin jännitystä, onnistumista, iloa kuin pettymystä. Yhdessä pelaaminen tarjoaa mahdollisuuden lasten ja aikuisten väliseen vuorovaikutukseen, mikä on perusta lapsen sosiaalisten taitojen kehittymisessä. Isommassa porukassa pelatessa lapset omaksuvat taitoja myös toinen toisiltaan. Pelejä pelaamalla lapset oppivat kärsivällisyyttä, oman vuoron odottamista, pettymysten sietämistä sekä voittamista muut huomioiden.


Hoksaa tunteet! on 4-8-vuotiaille suunniteltu vauhdikas tutkimispeli, jossa etsitään pelilaudalta erilaisia tilanteita ja tunteita. Pisteen saa nopeimmin tunteen tunnistanut pelaaja. Humoristinen eläinaiheinen kuvitus ilahduttaa kaikenikäisiä pelaajia. Pelin suunnittelussa on ollut Oppi&ilon tekijätiimin lisäksi asiantuntijana KM Johanna Viianen, joka on ollut mm. Turun Yliopiston Rinnalla-hankkeessa kehittämässä menetelmiä lasten sosiaalisemotionaalisen taitojen tukemiseen. Peliä voi pelata myös ruotsin- ja englanninkielisenä.

TILAA PELI TÄSTÄ

Teksti on julkaistu alunperin Oppi&ilon Ajankohtaista-sivuilla.

OPPI&ILON TIIMI KERTOO:
Oppi&ilo-tuotteet avaavat lapselle matkan oivaltamisen maailmaan. Työmme taustalla on vahva ymmärrys lapsen kehitysvaiheista ja herkkyyskausista uusien taitojen oppimiseen. Pieni lapsi on innokas tutkija ja kokeilija. Uuden oppiminen ja onnistumisen kokemukset tuottavat lapselle sekä iloa että luovat pohjan positiiviselle kasvulle ja kehitykselle. Lapsen luontaisen uteliaisuuden tukeminen on meille tärkeää!

Oppi&ilon pelit ja puuhat vahvistavat mm. kielellistä kehitystä, matemaattisia taitoja ja päättelykykyä, kynänkäyttöä sekä vuorovaikutus- ja tunnetaitoja. Kehitystyössä on mukana kasvatusalan ammattilaisia ja tuotteet ovat lasten hyviksi testaamia. Lapsuus on ainutkertainen matka, jolla haluamme olla mukana!

Tutustu Oppi&ilon tuotteisiin.
Jutun kuvat: Oppi&ilon verkkosivut.

Artikkelin avainsanat:

oppi&ilo, lautapeli, tunnetaidot

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.