Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.



Miksi kannattaa kehua lasta yrittämisestä?

Uskomukset, tulkinnat, kokemukset ja tavoitteet ovat tekijöitä, joiden välityksellä muutoksia tapahtuu.

Carol Dweck on tutkinut erilaisen suhtautumistavan vaikutusta kokeellisesti. Lapset tekivät aluksi suoritustestin, jonka jälkeen puolelle lapsista sanottiin: ”Olet tehnyt kovasti töitä.” Toiselle puolelle todettiin: ”Kylläpä sinä olet fiksu.” Sen jälkeen lapsille annettiin valittavaksi joko yhtä vaikea tai vielä vaikeampi testi. Niistä, joiden yrittämistä oli kehuttu, vaikeamman testin valitsi 90 prosenttia. Tulos oli päinvastainen ryhmässä, jonka älykkyyttä oli kehuttu. Heistä saman verran valitsi yhtä helpon tehtävän uudestaan.

Dweckin tulkinta oli se, että älykkääksi kehuttu ryhmä pelkäsi epäonnistumista, mutta yritteliääksi kuvatut halusivat rohkeasti kokeilla vielä vaikeampia tehtäviä, sillä ”yrittänyttä ei laiteta”, kuten suomalaisessa sananlaskussa sanotaan. Hän havaitsi lisäksi, että ”fiksut” halusivat verrata tuloksiaan heitä huonompiin mutta ”yritteliäät” heitä parempiin. Uusissa tehtävissä yritteliääksi kuvattujen tulokset paranivat, mutta ”älykkäiden” suoritukset heikkenivät.

Ominaisuuksiinsa voi siis suhtautua kahdella tavalla. Niiden voidaan ajatella olevan pysyviä asioita, joihin kukaan ei voi vaikuttaa, tai ne voidaan ymmärtää muuttuviksi ominaisuuksiksi, joihin kokemukset ja koulutus vaikuttavat.

Kysymys on itseään toteuttavista ennusteista. Jos hokee itselleen, että en voi muuttua, ei todellakaan muutu, koska silloin pitää kynsin hampain kiinni siitä kuvasta, jonka on itselleen omaksunut. Sen sijaan muutokseen uskova altistaa itseään uusille asioille ja on valmis tarkistamaan asenteitaan ja tekojaan. Tutkimusten mukaan muutokseen uskovat uskaltavat ottaa haasteita vastaan, ovat sitkeämpiä tavoitteidensa toteuttamisessa ja käsittelevät ristiriitatilanteita paremmin.

Ote Markku Ojasen kirjasta Onnellisuuksien oivaltaja, PS-kustannus
Tilaa kirja.

Sinnikkyyttä voi harjoitella lapsen kanssa näin:


Höyhenet pesään

Vahvuusvaris on tuonut lapselle höyheniä. Yritetään puhaltaa kaikki höyhenet ringin keskelle pesään. Kuinka sinnikkäästi jaksatte yrittää?

Esteiden ylitys

Lapsi miettii itselleen tavoitteen, johon haluaa ehdottomasti päästä. Mitä asioita tulee matkan varrella tämän tavoitteen eteen esteeksi? Piirtäkää omien tavoitteidenne esterata. Mitkä vahvuudet auttavat selättämään näitä esteitä? Kirjoittakaa ne esteradalle.

Harjoitukset Lotta Uusitalo-Malmivaaran ja Kaisa Vuorisen kirjasta Huomaa hyvä! — Vahvuusvariksen bongausopas, PS-kustannus
Tilaa kirja.


Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.