Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.



Omat ja muiden odotukset vanhemmuudesta


Hyvästä ihmisyydestä, oikeanlaisesta vanhemmuudesta tai tavoiteltavasta urakehityksestä riittää näkemyksiä.

Montakohan tekstiä on kirjoitettu niistä ristiriitaisista odotuksista, joita vanhemmat ja ehkä vielä erityisesti naiset kokevat? Ne ovat
yleensä kärjistetysti, sarkastisesti ja melko hauskasti laadittuja kuvauksia siitä, miten pitäisi olla kaikkea kaikille, mutta lempeällä tavalla.
Ne kiteyttävät kaikki kohtaamamme paineet siitä, miten meidän pitäisi elämämme elää.

Mistä nämä odotukset ja paineet syntyvät? Miten valintojamme tai mielipiteitämme ohjailevat ajatukset siitä, että joku jossain varmaan
olettaa minun elävän elämääni tietyllä tavalla? Kuinka paljon annat tiedostaen tai tiedostamatta painoa muiden näkemyksille? Silläkin on väliä, kenen näkemyksille kannattaa oikeasti antaa painoarvoa.

Viimeistään ruuhkavuosissa kannattaa lopettaa sen miettiminen, mitä muut sanovat tai ajattelevat.

Vanhemmuus erityisesti on asia, jota ei vain voi suorittaa yksiselitteisellä tavalla oikein. Vanhemmuuteen liittyvät muiden ihmisten odotukset saattavat myös mennä herkästi ihon alle. Niinkin erilaisista asioista kuin lasten vaatteista tai päivähoidosta voi saada aikaan mitä mielenkiintoisimpia keskusteluja sen mukaan, miten läheltä kommentit tulevat.

Olet ehkä kuullut erilaisia mielipiteitä tai näkemyksiä siitä, missä iässä lapsen on parasta aloittaa päivähoidossa. Lapsensa kouluun asti kotona kasvattaneella mummolla voi olla hyvin erilaiset käsitykset nykyisestä päivähoidosta ja naisten työssäkäynnistä kuin meidän sukupolvellamme. Tai ehkä lapsesi isovanhemmat ovat sitä mieltä, ettei teinin peliharrastus ole mikään harrastus ollenkaan.

Miksi edes yrittää kumartaa kaikkialle, kun samalla tulee pyllistäneeksi toisaalle? Me kerromme: ei kannatakaan, äläkä ainakaan pyllistä itsellesi. Lopeta yrittäminen. Nyt. Liika kumartelu joka suuntaan aiheuttaa pyllistelyn lisäksi myös lopulta taipumisen ja uupumisen. Mikään, mitä teet, ei riitä — ainakaan sinulle itsellesi.

Tiedämme, ettei muiden mielipiteiden ohittaminen ole helppoa, mutta jos et itse seiso omien valintojesi takana, kuka seisoisi?

On tietenkin syvältä, jos omia valintojaan joutuu perustelemaan ja todistelemaan muille. Silti tähän pätee sama periaate kuin elämässä muutenkin: valitse taistelusi. Kaikkeen vääntöön ei tarvitse lähteä.

Kaikkia ei voi miellyttää esimerkiksi tavoillaan viettää lomaa tai kasvattaa lapsiaan. Kaikkiin vaatimuksiin ei voi eikä tarvitse vastata. On täysin hyväksyttävää vetää raja ja sanoa ”ei pysty” tai ”en jaksa”.

Mieti, kuinka paljon ulkopuolelta tulevat normit tai rooleihin liittyvät odotukset vaikuttavat käsityksiisi esimerkiksi siitä
• millainen on hyvä vanhempi tai tietyn sukupuolen edustaja
• millainen on hyvä työntekijä
• minkä ikäisenä tai missä elämänvaiheessa on sopivaa tehdä mitäkin asioita
• mihin ikään mennessä pitäisi saavuttaa tiettyjä asioita.

Myös läheiset, kuten omat vanhemmat, asettavat ehkä odotuksia, joita et välttämättä edes osaa tiedostaa, saati kyseenalaistaa. Silti ne ohjaavat toimintaasi ja voivat aiheuttaa sisäistä ristiriitaa sekä tyytymättömyyttä omiin valintoihin.

Älä perustele elämääsi vaan elä sitä. Puhu elämästäsi ja valinnoistasi itsevarmasti, sillä sanoilla muutetaan maailmaa.



Lähde:
Laura Hannola — Julia Isoniemi — Johanna Kalliomäki — Linda Rautanen — Laura Rönnholm — Riina Salmivalli
Ruuhkavuosiopas
Rakenna hyvä arki ja kukoista töissä
Tuuma-kustannus, 2019

TILAA KIRJA 10 eurolla.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.