Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.Vieraskynä Tiia Trogen:

10 tapaa kehujen vastaanottamiseen


Kun arvostat itseäsi ja sinulla on hyvä olo itsestäsi, tiedät ja uskot omiin vahvuuksiisi, on myös helpompi vastaanottaa kehuja. Kun haluat harjaantua kehujen vastaanottajana on tärkeää myös tietoisesti pysähtyä tilanteeseen. Helposti voi reagoida vanhan kaavan mukaisesti ja aloittaa vähättely tai kehun väistely. Kun hetkeksi pysähdyt kehutilanteeseen, voitkin ottaa erilaisen lähestymistavan.

1. Aloita yksinkertaisesti kiitoksella


Kun joku kehuu sinua, älä ala vähättelemään kehujan sanoja. Jos et keksi muuta, niin yksinkertaisin tapa vastata on ”kiitos”.

2. Jatka pidennetyllä kiitoksella


Kun tämä sujuu, voit jatkaa vielä täydennyksellä

“Kiitos. Ihanaa, kun huomasit.”

”Kiitos. Olipa ihanasti sanottu.”

“Kiitos. Tuo lämmitti mieltäni.”


3. Ota mukaan kehollinen kiitos


Näytä myös koko kehollasi, että otat mielelläsi kehun vastaan. Hymyile, venytä hieman rankaa, älä piiloudu, nolostele tai heilauta kättä vähättelevästi. Kehujen antajalle tuo hyvää oloa se, että kehuja katsoo ja kiittää lämpimästi kehujen saamisesta.

Vedä vaikka syvään henkeä, nosta rinta rottingille ja näytä ilosi kehun saamisesta sen antajalle.

4. Helpota kehun vastaanottamista vastakehulla


Jos kehun vastaanottaminen tuntuu vaikealta, voit kiittää ja jatkaa vastakehulla.

Kun saat kehun, voit kiittää ja antaa kehun toisenlaisesta asiasta. Älä kuitenkaan lähde kehukilpailuun tai vertailuun ”Kiitos, mutta sinulla on kyllä vielä hienompi huivi tai sinun projektisi onnistui vielä paremmin.”

Kehu: ”Sä kyllä todella hienosti katsoit kartasta noi eri reittivaihtoehdot ja teit päätöksen nopeasti. Nyt ollaan jo perillä.”

Vastakehu: ”Kiitos. Ihanasti sanottu. Hyvä, että sä huomasit ottaa tän kartan mukaan. Todella hyvin suunniteltu ja ennakoitu.”

5. Laita kehu kiertämään kehuketjulla


Hyvä kehun vastaanottaminen ei tarkoita sitä, että esimerkiksi työprojektissa ottaisit kaiken kunnian itsellesi. Voit tehdä myös kehuketjun ja laittaa kehun kiertämään.

”Kiitos, tein kyllä paljon töitä ja hyvän tiimini avulla pääsin tähän pisteeseen. Mä ideoin, Taina suunnitteli ja Ilari vei projektin maaliin. Me todella hyvin täydennetään toisiamme.”

6. Jatka kehua vielä jatkokehulla


Usein tulee vastaan, että ihmiset ajattelevat ylpeyden olevan huono tunne, jota pitäisi välttää tai kitkeä itsestään pois. Ylpeys on oikeastaan todella, todella tärkeä tunne. Se on myönteinen tunne, josta tulisi nauttia. Se, kertoo, että on on tunne siitä, että on saavuttanut jotain. Seiso siis ylpeänä saavutustesi ja tekojesi takana.

Voitkin ottaa kehun vastaan ja jatkaa sitä omilla huomioilla.

Kehu: ”Todella hienosti teit ton projektin. Hyvät suunnitelmat ja aikataulutus. Se somekampanja oli tosi iskevä. Käytit siinä todella hyvin sun luovuutta. Osui aivan kohderyhmän ytimeen.”

Jatkokehu: ”Kiitos. Ne mun haastattelut meni musta myös todella hyvin. Hienosti selvisin alkujännityksestä. Siinä kyllä hyppäsin epämukavuusalueelleni ja ylitin itseni.”

7. Tarkenna kehua kehukysymyksellä


Kun joku kehuu sinua, mutta et ole aivan varma mistä asiasta tai haluat tietää tarkemmin, voit jatkaa kehukysymyksellä.

Kehu: ”Olipa ihana esitys!”

Kehukysymys: ”Kiitos! Mistä pidit erityisesti?”

Kehu: “Oletpa ihana”

Kehukysymys: “Kiitos! Millä tavalla?”

Tämä laittaa myös kehujen antajan miettimään, mikä asia oikein tuntui hyvältä tai kehujen arvoiselta. Se tuo kehuihin enemmän ajatusta ja tarkkuutta ja on tällä tavalla antoisampi molemmille osapuolille.

8. Mieti kehujen saamisen hyötyä itselle


Kehut kasvattavat itsetuntemusta ja itsetuntoa. Kehujen vastaanottamista voi auttaa se ajatus, että kehujen vastaanottamisesta on sinulle hyötyä. Ota ne vastaan ilolla, talleta ne sydämeesi ja muistele niitä usein. Kehut nostavat parhaimmillaan paljon myönteisiä tunteita. Samoin niitä muistelemalla voi palata samoihin myönteisiin tunteisiin tai kokea uusia. Myönteisten tunteiden kokemisesta on tutkitusti hyötyä monin tavoin.

9. Mieti kehujen hyötyä toiselle


Annettujen kehujen vähättely tai mitätöinti on myös mielestäni epäkohteliasta. Aivan kuin palauttaisit toisen kehun takaisin ja sanoisi ”Ei kiitos, en ota tätä vastaan.” tai ”En usko, että arviosi minusta tai tilanteesta on oikea”.

Kehun vastaanottamisessa voi auttaa se, että ajattelee sen olevan hyväksi myös toiselle, kehun antajalle.

Tutkimukset ovat nimittäin todistaneet, että kehujen antaminen tekee myös hyvää sen antajalle. Se nostaa niin kehun antajan kuin vastaanottajan itsetuntoa. Joten kun otat vastaan toisen kehun, on se hyväksi teille kummallekin.

10. Ole utelias kehumistilannetta kohtaan


Jos huomaat kehujen jälkeen, että olet kiusaantunut, jännittynyt tai nolostunut kehuista. Ole utelias näitä tunteita kohtaan. Mieti miksi kehujen vastaanottaminen on vaikeaa?

Voiko olla, että kyse on esimerkiksi lapsuudestasi, saamastasi kasvatuksesta, tavasta sukupolvien takaa? Etkö lapsena ole ikinä saanut kehuja, joten sinun on vaikea kuunnella muiden kehuvan sinua? Tai oletko nähnyt vanhempiesi vähättelevän tai mitätöivän saamansa kehut ja nyt jatkat samaa?

Etkö usko sanojan sanoihin, miksi et? Onko sinun vaikea luottaa ihmisiin ylipäätänsä?

Löytyykö joku muu pään sisäinen ajatusmalli, joka estää sinua nauttimasta saamistasi kehuista?

Sen selvittäminen, miksi kehuminen nolostuttaa, hävettää tai sitä on vaikeaa ottaa vastaan, voi olla avain tilanteen ratkaisemiseen. Tilanteen nostattamia vaikeita tunteita ei siis kannata paeta tai tukahduttaa, vaan ottaa ne avoimesti tutkailuun. Keskustella siitä vaikka hyvän ystävän tai muun läheisen kanssa. Näin voi katkaista sukupolvien ketjun tai päästä eroon muunlaisesta huonosta ajatusmallista.

*****

Tämä on kolmas artikkeli itsensä kehumisesta.
Ensimmäisessä artikkelissa opeteltiin pitämään itsestään. Se löytyy täältä: 10 askelta kohti itsekehua
Toisessa artikkelissa harjoiteltiin itsensä kehumista ääneen. Se löytyy täältä: 10 askelta itsensä kehumiseen ääneen

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Positiivisen kasvatuksen blogissa ja liittyy #kehukesään.

Kirjoittaja:
Tiia Trogen
Positive Psychology Practitioner, Tio, TM, Perhetyöntekijä, Kouluttaja, Ilo olla yhdessä! ™ — positiivisen kasvatusmenetelmän kehittäjä

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.