Haluatko tietoa tunnetaidoista? Tilaa uutiskirjeemme tästä.



Hengitysharjoitus: kiihtyneen kehon ja mielen rauhoittaminen


”Jos haluat tuntea meren kohinan, voit tunnustella hengityksen liikettä vatsassasi. Hengitys kertoo, millainen tuuli milloinkin puhaltaa. Joskus vatsa on pehmeä, aallot lipuvat lempeinä ja hengitys on keveää. Joinain hetkinä meri on pelottavan voimakas, sisällä kohisee ja tuntuu, kuin aallot liikkuisivat villeinä koko vatsassa ja rintakehässä. Se on meren luonto; se ei ole vaarallista. Kun tuntee meren ja sen liikkeet, voi matkustaa sen muuttuvilla aalloilla.”
Ote tarinasta Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat -kirjassa

Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat -kirjassa on mindfulness-harjoituksia, joista jaamme teidän iloksenne yhden.

Kaarnalaivat-hengitysharjoitusta voidaan käyttää itseohjatusti. Jo yksinkertainen uloshengityksen pidentäminen antaa keholle hermostoa rauhoittavan signaalin ja tyynnyttää siten kiihtynyttä kehoa ja mieltä. Tässä harjoituksessa sisään- ja uloshengityksen välille lisätään myös lyhyt hengityksen pidättäminen.

Huomioi, että hengitysharjoitusta on hyvä tehdä alkuun useita kertoja rauhallisissa tavanomaisissa tilanteissa, jotta harjoitukseen syntyy rutiini, jota voidaan myöhemmin mahdollisesti hyödyntää myös rauhattomassa olotilassa.

Tehkää näin:


Ohjaa lasta pysähtymään hetkeksi ja hakemaan mukava ja rento asento. Harjoituksen voi tehdä vapaasti valiten seisten, istuen tai makuuasennossa. Silmien sulkeminen voi tukea harjoitusta, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kerro lapselle, että tarkoitus on pidentää uloshengitystä: hengittää ensin sisään ja laskea kahteen, pidättää hengitystä ja laskea kahteen, ja sitten hengittää rauhassa syvään ulos ja laskea neljään. Voit tuoda mukaan mielikuvan kaarnalaivoista: tarkoitus on mahdollisimman pitkään ja rauhallisesti ulos hengittämällä antaa tuulta kaarnalaivojen purjeisiin.

Mallinna hengitys ensin itse, jotta lapsi näkee, mitä on tarkoitus tehdä. Tehkää sitten muutama hengityskierto harjoitusta yhdessä. Kerro, että ohjaat ja lasket ääneen, mutta jos aika tuntuu liian pitkältä, lapsi on vapaa myös etenemään nopeammin, jotta hengityksestä ei tule pakotettu vaan se pysyy rentona ja levollisena. Lapsi voi myös laskea itse mielessään, jos se tuntuu luontevammalta.

Voit kannustaa lasta käyttämään hengitysharjoitusta myös itsekseen tilanteissa, joissa hän haluaa pysähtyä ja rentoutua.

Yksinkertaisimmillaan pysähtyminen ja hengitysharjoitus voi myös olla esimerkiksi kolme rauhallista syvää hengitystä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Jo pieni pysähtyminen ja tietoisen läsnäolon hetki voi tuoda levollisuutta päivään.

Lähde: Kirsi Sjöblom
Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat
Mindfulness-satuja ja -harjoituksia
Kuvitus: Milja Laine

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.